Trafikstøj og demens

Et studie, der netop er udgivet i British Medical Journal (BMJ) konkluderer, at trafikstøj øger risikoen for at udvikle demens. Mere præcist øges risikoen for at udvikle Alzheimers med 27%, mens risikoen for demens generelt øges med 18%.

Det er en dansk forskergruppe, som har stået i spidsen for undersøgelsen, som omfatter oplysninger fra omkring 2 millioner danskere. I perioden 2004-2017 blev alle danskere >60 år fulgt, sammenholdt og med oplysninger om adresser og sygdomsregistre. Baseret på adresseoplysninger, blev deltagerne opdelt i grupper, nogle som blev eksponeret for trafikstøj på >55 decibel og de der generelt blev udsat for <40 decibel.

Flere nyhedsmedier har rapporteret om publikationen af resultaterne, inklusive ekspert-interviews – fx i DR Nyheder og Sundhedspolitisk Tidsskrift. Her uddyber forskere også nogle af de forklaringer, som kan ligge til grund for at støj har indflydelse på udvikling af demens – bl.a. forstyrrelse af nattesøvn.

Jeg har tidligere rapporteret fra en undersøgelse, der knyttede en sammenhæng mellem trafikrelateret luftforurening og udvikling af demens. Det er nærliggende at tænke, at trafikos og trafikstøj er viklet så meget sammen, at det er svært at konkludere om det er det ene eller det andet, som er den betydende faktor. Dog mener forfatterne til BMJ artiklen, at de har justeret for luftforurening, så det ikke har betydning for konklusionerne.

Dog er der generel enighed om, at resultaterne skal understøttes af fremtidige undersøgelser.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*