Mine aktuelle kosttilskud (januar 2022)

Som så mange andre forsøger jeg efter bedste evne at spise en sund og nogenlunde varieret kost. Jeg har dog valgt at supplere med et lille batteri af vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer ud fra en overbevisning om, at det hjælper på mit helbred.

 

Kosttilskud eller ej?

Det er stadig kontroversielt, hvorvidt det giver mening at supplere med kosttilskud som vitaminpiller, hvis man følger de officielle kostråd. Uden at gå for dybt i denne debat, er det i alt fald ikke forkert at sige, at der kan være forskel på hvad der skal indtages af vitaminer, mineraler og andre typer ‘mikronæringsstoffer’ for at undgå mangelsymptomer og hvad der skal til for en optimal balance af disse forskellige stoffer i kroppen. Generelt anbefales det, at man for “at være på den sikre side” kan vælge at indtage en multivitaminpille dagligt. Derudover er Sundhedsstyrelsen begyndt at komme med specifikke anbefalinger for bestemte befolkningsgrupper. Eksempelvis, for ældre over 70 år anbefales et dagligt tilskud med vitamin D og kalk.

Som jeg ser det, kan der være store forskelle på, hvad der er et optimalt indtag af fx vitaminer – og for lige at understrege det igen, så er et optimalt niveau og et niveau, der gør at man ikke udviser vitaminmangel, ikke nødvendigvis det samme. Eksempelvis vil et blodniveau på under 10ng/mL afspejle D-vitaminmangel hos en person, og typisk lede til diffuse mangelsymptomer, herunder træthed. Et niveau som ligger noget højere vil ikke nødvendigvis give umiddelbare mangelsymptomer, men kan stadig øge risikoen for at udvikle fx osteoporose, sammenlignet med et niveau i det optimale område (40-90 ng/mL).

 

Mine kosttilskud

Her er en liste over de kosttilskud, jeg for tiden indtager dagligt:

  • Complete Multivitamin Complex (Bulk)
  • Vitamin D Tablets (Bulk)
  • Garlic Extract Tablets (Bulk)
  • Hyaluronic Acid Tablets (Bulk)
  • Glucosamine & Chondroitin Tablets (Bulk)
  • Gurkemeje + Ingefær (Zimpel), købt i Rema 1000
  • Fenugreek (Solgar), købt hos Helsebixen

Desuden supplerer jeg typisk med omega 3 fiskeolie og vitamin C et par gange om ugen – varierende med hvor meget fisk og appelsin jeg får indtaget.

 

Uddybende forklaring på hvorfor jeg indtager de nævnte kosttilskud

Complete Multivitamin Complex: Dette præparat indeholder en række vitaminer og mineraler, som også findes i de fleste andre vitaminpiller. Jeg har valgt præparatet fra Bulk fordi det også indeholder probiotika i form af mælkesyrebakterier, der naturligt forekommer i tarmen, lutein der spiller en rolle for øjensundhed, og lycopen, der naturligt forekommer fx i tomater. man skal indtage 3 tabletter for at få den dagsdosis, som nævnes i ingredienslisten. Jeg indtager dog normalt blot 2 tabletter om dagen.

Vitamin D Tablets: Mit multivitaminpræparat indeholder allerede mere end den anbefalede dagsdosis af vitamin D (i 2 multivitamintabletter er der omkring 16µg. Anbefalet dagsdosis er 10µg). Jeg har dog oplevet, at jeg ikke kan opretholde et optimalt niveau af vitamin D i blodet i vinterhalvåret uden at indtage en langt højere dosis. Dette vitamin D præparat har et indhold på 100µg (4000 IE) pr dagsdosis (1 tablet).

Garlic Extract: Hvidløg er blevet tillagt mange medicinske egenskaber fra gammel tid, og nyere videnskabelige studier understøtter, at regelmæssig indtagelse af hvidløg har flere sundhedsfremmende effekter. Det bedste vil sikkert være at indtage naturlig frisk hvidløg, hvilket jeg også forsøger i det omfang, det kan lade sig gøre. Men da det ikke passer ind hver dag, sørger jeg for at supplere med et ekstrakt.

Hyaluronic Acid Tablets: Hyaluronan/Hyaluronsyre indgår som en væsentlig bestanddel af bindevæv, og forekommer i store mængder i ledvæske. De senere år har der været nogen succes ved at behandle slidgigt i knæ ved at injicere hyaluronan i leddet. Det kan dog ikke uden videre overføres til, at der vil være en tilsvarende effekt ved at indtage hyaluronan i tabletform. Da hyaluronan-molekyler består af en lang kæde af bestemte disakkerider, som ikke uden videre optages i tarmen, er det stadig kontroversielt om præparater, der indtages i pilleform vil kunne have nogen virkning. Jeg har dog fundet et eksperimentielt videnskabeligt studie, hvor man kunne genfinde hyaluronan i kroppen efter indtagelse. Derfor har jeg en idé om, at dette præparat kan have en virkning når det kombineres med det næste præparat på min liste.

Glucosamine & Chondroitin Tablets: Disse to stoffer forekommer bl.a. i ledbrusk. Præparater med glucosamin og/eller chondroitin har skiftevis været inde i varmen og ude i kulden i forhold til lindring af symptomer på slidgigt. Effekten er stadig kontroversiel, hvis man ser på videnskabelige studier. Generelt ser virkningen af chondroitin ud til at være lidt bedre end glucosamin. Jeg har dog fundet eksempler på videnskabelige studier, hvor virkningen af kombinationen af de to stoffer har været lige så god som et anti-inflammatorisk lægemiddel ved direkte sammenligning. Dagsdosis er på 3 tabletter. Jeg tager dog typisk 2 tabletter om dagen.

Gurkemeje og Ingefær: Lige som hvidløg er gurkemeje og ingefær historisk set knyttet til en række sundhedsgavnlige effekter ved indtagelse. Det understøttes også af moderne forskning. Den markante smag gør dog at hverken ingefær eller gurkemeje er en daglig del af ingredienslisten når aftensmaden skal forberedes. Derfor har jeg valgt at tage det i tabletform. Det præparat, jeg fik købt indeholder udover ingefær og gurkemeje også vitaminerne C og D. Derfor tager jeg pt. en enkelt tablet, hvor en dagsdosis ifølge producenten er 3 tabletter.

Fenugreek: Bukkehorn har rødder langt tilbage i historien, som en medicinsk urt, og i de senere år har det opnået fornyet opmærksomhed. En del videnskabelige studier peger på, at indtagelse af ekstrakt af bukkehorn kan have en stabiliserende effekt på blodsukkeret, reducere cholesteroltallet og markører for inflammation . Desuden er der nogle studier, der antyder en positiv effekt på libido hos både mænd og kvinder. Det er dog vigtigt at pointere, at fenugreek  skal gås efter i sømmene af flere videnskabelige undersøgelser førend det kan konkluderes, hvorvidt alle disse interessante virkninger er reelle.

 

Ingredienser i de nævnte præparater

Complete Multivitamin Complex. Pr. dagsdosis (3 tabletter): Kalk 495 mg (62 % ADT), magnesium 150 mg (40 % ADT), C-vitamin 150 mg (188 % ADT), grøn te-ekstrakt 95 % 100 mg, cholinbitartrat 61 mg, druesten 95 % ekstrakt 50 mg, hesperidin 39 mg, quercetin 25 mg, inositol 25 mg, B3-vitamin 16 mg (100 % ADT), zink 15 mg (160 % ADT), jern 14,1 mg (100 % ADT), E-vitamin 10,5 mg (88 % ADT), Lactobacillus Adophilus 150.000.000 enheder, lutein 10 mg, co-enzym Q10 10 mg, B5-vitamin 6 mg (100 % ADT), piperin 6 mg, lycopen 10 % 3,3 mg, B2-vitamin 1.4 mg (100 % ADT), B1-vitamin 1.1 mg (100 % ADT), B6-vitamin 1.1 mg (79 % ADT), A-vitamin 400 μg (50 % ADT), folinsyre 400 μg (200 % ADT), D-biotin 150 μg (300 % ADT), mangan 100 μg (5 % ADT), kobber 100 μg (11 % ADT), K-vitamin 100 μg (133 % ADT), krom 100 μg (250 % ADT), bor 100 μg, selen 55 μg (100 % ADT), D3-vitamin 25 μg (498 % ADT), B12-vitamin 2.5 μg (100 % ADT).

Vitamin D Tablets. Pr. tablet: Vitamin D3 100µg.

Garlic Extract: 400mg, 100:1 hvidløgsekstrakt svarende til 1000 mg hvidløg.

Hyaluronsyre: 150 mg.

Glucosamine & Chondroitin. Pr tablet: Glucosaminsulfat 500mg, Chondroitinsulfat 200mg (dagsdosis: 3 tabletter)

Gurkemeje og Ingefær. Pr. 3 tabletter: Gurkemeje ekstrakt 750mg (standardiseret til min. 3% = minimum 23 mg curcuminoider), Ingefær 750mg, Vitamin C 80mg, Vitamin D 15µg.

Fenugreek. Pr. tablet: Bukkehornsfrø-pulver: 370mg, Bukkehornsekstrakt (4:1) 150mg.


For en god ordens skyld: jeg er ikke blevet sponsoreret af de firmaer, som er nævnt i indslaget, og jeg har ikke fået særlige rabatter ved køb af de nævnte kosttilskud. Som en del af deres promovering annoncerer bulk.com dog ofte generelle rabatter på deres hjemmeside, så det kan betale sig at slå til på det rette tidspunkt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*