Syre/base balance i kroppen

Forleden faldt jeg over januar-nummeret af magasinet Helse, da jeg skulle fordrive tiden i et venteværelse.

Overordnet var temaerne i det aktuelle nummer overgangsalder og osteoporose – to ganske relevante emner for den senior del af befolkningen, som magasinet også henvender sig til.

En af artiklerne: “Naturlig lindring af naturens gang,” fokuserede på overgangsalder, men da ophør af menstruation kan accelerere tab af knoglemasse var der også en naturlig kobling til det her. I artiklen stødte jeg på et kostråd der vakte min undren.

“I forhold til knoglernes kalkindhold skal du være opmærksom på din krops syre/base balance. Kroppen foretrækker at være basisk så hvis den har for stort indhold af syre, henter den kalk fra knoglerne til at rette op på pH-balancen.” Magasinet Helse

Ifølge artiklen bør man være opmærksom på at fødevarer som kød, æg, mælk sukker og “dårligt fedt” forrykker kroppens syre/balance til den sure side. Det samme gør alkohol, tobak, stress og motion. For at skubbe kroppens balance mod den basiske side anbefales grøntsager, frugt, nødder, kerner, æg og syrnede mælkeprodukter. Forklaringen skulle være, at hvis kroppen kommer i ubalance på den sure side så vil der frigøres kalk-ioner fra knoglevæv til blodet for at rette op på det, hvilket i sidste ende kan bidrage til osteoporose.

Jeg har tidligere hørt en lignende redegørelse omkring kræft. Her er historien, at kræftceller vokser bedre under sure forhold end under basiske (hvilket er påvist in vitro, altså hvor cellerne dyrkes i beholdere uden for kroppen). En basisk kostplan skulle derfor kunne hæmme vækst af kræft i kroppen.

Årsagen til min undren er, at ifølge den humanbiologi jeg er blevet serveret under min uddannelse så opretholder kroppen en pH i blodet i et snævert område omkring 7,4. Mekanismen for denne kontrol er groft sagt baseret på et kuldioxid-bikarbonat buffersystem, hvor nyrerne regulerer bikarbonat til blodet mens lungerne udveksler kuldioxid med omgivelserne.

 

Fra Quade et al 2021

Hvis dette system af en eller anden grund ikke kan følge med, og der kommer markante ændringer af blodets pH vil det have alvorlige konsekvenser for helbredet og forbindes med akutte tilstande ved forskellige sygdomme som fx diabetes, nyresygdom, og visse medicinforgiftninger.

Jeg er ikke stødt på evidens for at man kan ‘indstille’ kroppen i en basisk tilstand, der gør at kalk bliver i knoglerne eller at kræft holder op med at vokse.

Læs eventuelt dette indlæg hos Kræftens Bekæmpelse samt en af de sider, som foreningen linker til.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*