Anti-aging: jagten på ungdommens kilde

Jeg har det ikke komfortabelt med begrebet anti-aging. Efter min mening burde det i høj grad stå i anførselstegn, eller måske slet ikke bruges, da det er en meget misvisende betegnelse. ”Anti-” (græsk, imod) antyder en modsatrettet effekt; i dette tilfælde altså en foryngelse. Jeg ville bedre kunne acceptere et begreb som f.eks. ”slow-aging” eller endnu bedre ”healthy aging”, altså sund aldring – men disse udtryk er nok knapt så catchy. Og med tanke på, hvad visse anti-aging proponenter anbefaler, kan det vist også diskuteres, hvorvidt det altid er sundt.

Mit issue med anti-aging er, at aldring er som bussen der hele tiden har retning mod endestationen; den kan køre hurtigt eller langsomt, men den sætter ikke pludselig i bakgear. Sådan er det også når vi ældes – der findes endnu ikke en teknologi eller en mirakelkur, der kan spole ældningsprocessen baglæns.

Anti-aging fænomenet har affødt en hel industri, der spiller på menneskets bekymring over at blive ældre – og en række firmaer spinder guld på produkter med udokumenteret effekt.

En gren inden for anti-aging kulturen fokuserer meget på at gøre op med en mekanisme, der hindrer at celler kan dele sig i al uendelighed: afkortning af kromosomernes endestykker, telomerer. Der findes produkter på markedet, der anprises som værende i stand til at vedligeholde telomerer i kroppens celler – om end der mangler dokumentation både for at disse præparater vedligeholder telomerer og for at det rent faktisk øger livslængden. Der er nemlig flere brikker i puslespillet om kroppens aldring. Celler, der deler sig meget sjældent eller slet ikke, f.eks. nerveceller i centralnervesystemet, ældes også – på trods af, at de ikke får telomer-problemer. Kræftceller har til gengæld ofte den egenskab, at de i princippet kan dele sig uendeligt – netop fordi de har hijacket den mekanisme som disse anti-aging folk forsøger at aktivere i kroppens celler.

Det er meget muligt at der i fremtiden udvikles metoder, der på en sikker måde til dels kan revertere aldringen af nogle af kroppens væv – ved stamcelleterapi, genterapi eller en kombination.

Men ind til det bliver aktuelt, og sikkert stiller os over for nogle moralske udfordringer, er den bedste vej til en gylden alderdom, at leve efter helt almindelige sundhedsprincipper omkring kost og motion.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*