Tally Health og abonnement på biologisk alder

For noget tid siden skrev jeg et indlæg om Tally Health, der er stiftet af aldringsforsker David Sinclair.

Første gang jeg hørte dr. Sinclair snakke om dette tiltag var han en smule kryptisk, men han nævnte, at målet var, at man uden de store udgifter skulle kunne få klarhed over sin biologiske alder, og kunne følge om eventuelle livstilsændringer bedrer den.

Baggrunden er at ens biologiske alder (defineret ved den generelle sundhedstilstand kroppen er i) ikke nødvendigvis følger ens kronologiske alder (der svarer til hvor længe man har levet). Eksempelvis vil den biologiske alder for en person kunne være væsentligt højere end den kronologiske alder, hvis man er storryger og regelmæssigt drikker store mængder alkohol. Modsat kan man ofte opfattes som havende en væsentligt lavere biologisk alder i forhold til den faktiske kronologiske alder, hvis man motionerer regelmæssigt og spiser sundt.

Inden det stod klart, hvad Tally Health egentlig havde på hjerte bragte teamet jævnligt nogle teasere på banen omkring det, at man selv kan gøre meget for at forbedre sin biologiske alder – dog uden at levere nogle af de gængse råd om sunde vaner. Det lugtede lidt af at det erklærede formål om at bringe sundhed og vitalitet til alle, var sekundært i forhold til et produktlaunch.

“Our genes determine less than 10% of how we age.” Statement fra tallyhealth.com (citeret fra Ruby el al 2018).

Og ja, nu er det blevet rimeligt klart hvad det handler om…

Ifølge Tally Health kan man nu tracke sin biologiske alder ved at skrabe nogle celler af mundhulen og sende en prøve ind til DNA test. Aldersbestemmelsen gøres ved at analysere methylering af bestemte områder af DNA’et, hvorefter en algoritme beregner ens biologiske alder, her kaldet TallyAge.

Tally Health tilbyder et abonnement, hvor man hver 3. måned får målt sin TallyAge, en individualiseret action plan med råd om hvordan man sænker sin alder, og hver måned får tilsendt deres kosttilskud kaldet Vitality. Til en pris på $129-$199 pr. måned. Hvis man skulle have lyst til at tage en enkelt test uden bindinger koster det $229.

Og deres kosttilskud Vitality? Det indeholder Resveratrol, Quercetin, Fisetin, Spermidin og Calcium alpha-ketoglutarat. Det lyder måske ganske eksotisk, men husk på at ingen af disse stoffer endnu er påvist at kunne forlænge levetiden hos mennesker. Man kan også notere sig, at Vitality mangler et par ingredienser, som David Sinclair har erklæret, at han selv indtager dagligt.

 

At få målt sin TallyAge virker ganske fancy og videnskabelig, men dermed ikke sagt, at det er meget mere præcist og korrekt end at få lavet en body-age test i det lokale fitnesscenter, besvare et spørgeskema på nettet eller tjekke sit Garmin ur.

Har man brug for et tal som et udtryk for, hvor godt man plejer sin sundhed, og det kan motivere én til at forbedre sin indsats, så kan jeg godt se idéen ved at man kunne tænke sig at abonnere på Tally Health (i øjeblikket tager de dog kun imod ordrer hvis man bor i USA).

For mig at se kan man dog få ret meget sundhed for 900 kroner om måneden, fx et medlemsskab af et fitnesscenter og masser af friske sunde madvarer…

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*