Er dyre vitaminpiller bedre end billige?

Debatten omkring nytten af at indtage en daglig vitaminpille er bestemt ikke ovre – men det er ikke det emne dette indslag vil fokusere på.

Har man allerede besluttet sig for at tage en multivitaminpille som supplement til sin kost, skal der tages stilling til, hvilket præparat man skal vælge.

Står man i supermarkedet er der flere forskellige mærker at vælge mellem – på nettet findes endnu flere. Og spørgsmålet melder sig: er det tilstrækkeligt at tage de billigste på hylden, eller er det bedre at vælge de dyre, som måske endda er målrettet til én, fx hvis man er 50+?

Der findes 13 forskellige vitaminer, typisk opdelt i vand- eller fedtopløselige. En normal multivitaminpille indeholder dem alle, men mængden af de enkelte vitaminer kan variere fra præparat til præparat. De fleste vitaminpræparater indeholder desuden en række mineraler, typisk mellem 8 og 11 forskellige.

I 2016 lavede Candidlab en sammenligning af 11 vitaminpræparater baseret på angivet indhold af vitaminer, mineraler og pris. Her placerede testens billigste produkt sig som et af de øverste på listen, ikke mindst takket være prisen. Nederst på listen optræder et ellers velrenommeret præparat, der pr. dagsdosis er ca. 5 gange dyrere. Præparatet er benyttet i flere kliniske forsøg med dokumenteret effekt, hvoraf nogle er publiceret i videnskabelige tidsskrifter. I disse forsøg blev præparatet dog sammenholdt med placebo – ikke med andre vitaminpræparater.

Som forbruger kan man godt stå med tvivlen om hvorvidt kvaliteten af et dyrt vitaminpræparat er bedre end et billigt – er optagelsen og effekten af vitaminerne bedre?

Ifølge Ole Bjerrum (professor og dr. med ved Institut for Farmakologi og Farmoterapi, Københavns Universitet), der blev interviewet til Videnskab.dk: ” Der er ikke den store forskel. Hvis vitaminpillerne er kontrolleret, så skal de overholde de samme kvalitetskrav – og det er vitaminpiller i Danmark.” Susanne Bügel (lektor ved Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet) stemmer i: ” Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at dyrere vitaminpiller er bedre end de billigere. Hvis der er en forskel, så er den minimal. Der er typisk forskellige urter i de dyrere vitaminpiller, men dem ved vi heller ikke så meget om. Generelt vil jeg sige: køb de billige – de indeholder det hele.”

Så medmindre du har specielle behov for tilskud af vitaminer eller mineraler er det ganske forsvarligt at spare penge på at vælge de billigste vitaminpiller fra hylden i supermarkedet.

 

Kilder:

De 11 bedste vitaminpiller i test 2016. Candidalab.com

Produktinformation. Longo Vital

Martin Ledstrup: 10 myter om vitaminpiller. Videnskab.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*