Dr. Pompa: Udholdenhedstræning er skadelig

I jagten på interessante anti-aging teorier søgte jeg på Youtube og stødte på en video med Dr. Daniel Pompa. Videoen fra 2011 er blevet set over 600.000 gange, og får stadig nye views. Det er ikke så meget hans forslag til en effektiv træningsøvelse, der fangede min opmærksomhed (den er ellers udmærket), men mere hans holdning til udholdenhedstræning.

Betegnelsen “Dr.” dækker ikke over en egentlig lægefaglig baggrund, men at han er universitetsuddannet kiropraktor. Han arbejder ikke længere som kiropraktor, men praktiserer cellulær healing. På sin hjemmeside blander han en dybt religiøs tilgang til livet sammen med et salg af mere eller mindre odiøse kosttilskud, der skulle kunne afhjælpe diverse lidelser. Efter besøget på hans hjemmeside var det lidt nemmere at afskrive ham som en knapt så lødig debattør inden for træning og fitness. Det er dog langt fra alle, der får set mere end, hvad han præsenterer i sin Youtube-video, og måske uden videre tager hans ord for gode varer.

I Videoen fortæller Dr. Pompa med stor overbevisning i stemme og gestikuleren, at HIIT (high intensity interval training) er måden at træne på med henblik på at opnå anti-aging effekter, da det vil kunne booste niveauet for testosteron og væksthormon. Der er også studier, som viser, at HIIT kan øge produktionen af muskelfremmende hormoner. Den provokerende del af hans verbale tirade er dog, at han nedgør nytteværdien af at træne udholdenhedstræning, og understreger, at denne type motion er skadelig og får én til at ældes hurtigere. Ved at f.eks. at løbetræne udsætter man kroppen for oxidativt stress over længere tid, og reducerer niveauet af testosteron og væksthormon i blodet.

You see all these people in the gyms. You’ve seen them, I know, doing the aerobics classes, strapped on the back of machines on treadmills, right, pounding the pavement when you go through a park. How much good is that really doing? Well, [to] be honest with you, studies show for weight loss it’s not doing much at all. And for anti-aging, it’s actually causing harm.

Samme syn på udholdenhedstræning gentager han på sin egen hjemmeside. Her inkluderer han endda kilder fra en lille håndfuld videnskabelige arbejder – dog ingen, der dokumenterer hans påstand omkring udholdenhedstræning.

Såfremt udholdenhedstræning skulle forstærke alderdomstegn, må man formode, at motionister og atleter, der i løbet af sit liv har dyrket masser af udholdenhedstræning, ville have en kortere levealder, end hvis de ikke havde engageret sig i denne motionsform. En række studier af befolkningsgrupper, der har dyrket forskellige former for eliteidræt viser tværtimod, at de generelt har lavere dødelighed og opnår højere levealder end resten af befolkningen. Her kan generelle sunde levevaner (kost oa.) dog også spille ind. Der er dog et væld af andre studier, som støtter op omkring sammenhængen mellem træning og livsforlængende effekter på sundheden.

Sandsynligheden for at overleve over en periode på 10 år, opdelt efter aktivitetsniveau, for voksne amerikanere. Figuren er fra Schoenborn & Stommel 2011.

Til gengæld er der faktisk endnu ikke studier, som tydeligt viser den livsforlængende effekt af HIIT. Så på bundlinjen må det konkluderes, at udholdenhedstræning rent faktisk har ‘anti-aging’ effekter, da det til en vis grad forebygger diverse aldersrelaterede sygdomme og død.

Med alt det fokus på Dr. Pompas misvisende udsagn om udholdenhedstræning, er det lige før hans ganske gode råd om en effektiv træningsøvelse, går tabt.

Øvelsen går i al sin enkelthed ud på at udføre såkaldte “squat-thrusts”, med lette håndvægte i sæt á 60 sekunder. Og som det meste, der involverer kroppens store muskelgrupper, er det bestemt muligt at få noget ud af  denne træningsøvelse. Jeg benytter ind imellem selv en intervaltræningsøvelse, der minder lidt om denne.

De fleste andre steder henviser squat thrusts dog til en lidt anden øvelse. Dr. Pompas øvelse er formentlig inspireret af en crossfit-øvelse kaldet Dumbbell Squat Clean and Thruster, der kan søges op på Youtube, demonstreret af kompetente personer. Et eksempel kan ses her.

 


Kilder:

Best exercise to increase growth hormone and testosterone naturally. Dr. Daniel Pompa. Youtube. 2011.

Anti-aging. drpompa.com.

Dumbbell Squat Clean and Thruster. CrossFit Brio. Youtube. 2010.

Peake JM, Tan SJ, Markworth JF, Broadbent JA, Skinner TL, Cameron-Smith D. Metabolic and hormonal responses to isoenergetic high-intensity interval exercise and continuous moderate-intensity exercise. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2014 Oct 1;307(7):E539-52. doi: 10.1152/ajpendo.00276.2014.

Lee CL, Hsu WC, Cheng CF. Physiological Adaptations to Sprint Interval Training with Matched Exercise Volume. Med Sci Sports Exerc. 2017 Jan;49(1):86-95.

Sarna S, Kaprio J, Kujala UM, Koskenvuo M. Health status of former elite athletes. The Finnish experience. Aging (Milano). 1997 Feb-Apr;9(1-2):35-41.

Marijon E, Tafflet M, Antero-Jacquemin J, El Helou N, Berthelot G, Celermajer DS, Bougouin W, Combes N, Hermine O, Empana JP, Rey G, Toussaint JF, Jouven X. Mortality of French participants in the Tour de France (1947-2012). Eur Heart J. 2013 Oct;34(40):3145-50. doi: 10.1093/eurheartj/eht347.

Antero-Jacquemin J, Desgorces FD, Dor F, Sedeaud A, Haïda A, LeVan P, Toussaint JF. Row for your life: a century of mortality follow-up of French olympic rowers. PLoS One. 2014 Nov 17;9(11):e113362. doi: 10.1371/journal.pone.0113362.

Lemez S, Baker J. Do Elite Athletes Live Longer? A Systematic Review of Mortality and Longevity in Elite Athletes. Sports Med Open. 2015;1(1):16.

Paffenbarger RS Jr, Lee IM. A natural history of athleticism, health and longevity. J Sports Sci. 1998 Jan;16 Suppl:S31-45. doi: 10.1080/026404198366957.

Darren E.R. Warburton, Crystal Whitney Nicol, and Shannon S.D. Bredin. Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ. 2006 Mar 14; 174(6): 801–809. doi: 10.1503/cmaj.051351.

Schoenborn CA, Stommel M. Adherence to the 2008 adult physical activity guidelines and mortality risk. Am J Prev Med. 2011 May;40(5):514-21. doi: 10.1016/j.amepre.2010.12.029.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*