Dr. Al Sears og PACE

Da jeg for nylig skrev et indlæg om ‘cellulær healer’ Daniel Pomba (læs her) kom jeg til at tænke på en anden prominent amerikansk personlighed, Dr. Al Sears, der også fraråder udholdenhedstræning for at holde sig i form og leve længere.

Al Sears, Amerikas førende anti-aging pionér

Al sears promoverer sig selv som “America’s #1 Anti-aging pioneer”, og kører bl.a. Sears Instutute for Anti-aging Medicine, der tilbyder alternativ behandling med medikamenter, der ikke er på dagsordenen hos den almindelige praktiserende læge. På sin hjemmeside promoverer han også en række kosttilskud under mærket Primal Force, der skulle kunne hjælpe én til sund alderdom. Han har skrevet en række bøger, heriblandt The “Fountain of Youth” Breakthrough, 12 Secrets to Virility, Reset Your Biological Clock og P.A.C.E: The 12-minute fitness revolution.

P.A.C.E. fra 2010, af Al Sears. En tidligere udgave af PACE konceptet blev udgivet i 2006.

HIIT og PACE

I bogen P.A.C.E. promoverer Dr. Sears et “revolutionerende” træningsregime, der dog i bund og grund er en variant af  høj intensitet intervaltræning (HIIT). Denne type træning var ved få en renæssance omkring tidspunktet, hvor denne bog udkom (i 2010), men har været benyttet af elite-atleter mange år tidligere, og blev i 1990’erne beskrevet som Tabata protokollen (efter japanske Izumi Tabata, der udførte og publicerede en række studier omkring HIIT). Der er intet odiøst i at Dr. Sears har fokuseret på HIIT, da der er mange studier, som peger på at metoden er effektiv. Men han gør det på bekostning af andre populære træningsformer.

I sin bog henviser Dr. Sears til videnskabelig evidens for at aktiviteter som aerobics, jogging og maraton er direkte skadelige for helbredet.

Aerobics, jogging and marathon running are low-intensity, long-duration exerises. The Harvard study clearly shows that this kind of exercise increases your risk of heart disease and death.

– Dr. Al Sears, P.A.C.E., 2010

Et skud i egen fod

Det interessante er, at Dr. Sears henviser til to videnskabelige studier udført på mænd (et fra 1995 og et fra 2003), hvor han formentlig ikke selv har læst artiklerne. I alt fald misbruger han konklusionerne. I studiet fra 1995 konkluderer forfatterne, at mænd (gennemsnitsalder, 46 år på starttidspunktet, i en undersøgelsesperiode, der strakte sig over mere end 20 år) havde højere overlevelse, hvis de trænede relativt hårdt i forhold til, hvis de trænede let til moderat. Personerne i den let til moderate gruppe havde dog ikke dårligere overlevelse end de som blev defineret som den inaktive kontrolgruppe. Det skal noteres, at relativt hård træning blev defineret som løb, jogging, hurtig gang, tennis og manuel snerydning – intet der kunne defineres som HIIT eller PACE. En tilsvarende konklusion blev draget på baggrund af studiet fra 2003, hvor der blev kigget på udvikling af hjertesygdom for en gruppe mænd med en gennemsnitsalder på 66, der blev opdelt i flere niveauer efter indrapportering af fysisk aktivitet. Rapporteringen benyttede den  såkaldte Borg-scala, og deres cut-off for den øverste gruppe var niveau 5 (på en skala fra 1 til 10), svarende til, at man kan føre en samtale under træning – igen langt fra HIIT niveau.

These data demonstrate a graded inverse relationship between total physical activity and mortality. Furthermore, vigorous activities but not nonvigorous activities were associated with longevity. These findings pertain only to allcause mortality; nonvigorous exercise has been shown to benefit other aspects of health.

– I-Min Lee et al, The Harvard Alumni Health Study, 1995

Så Al Sears’ konklusioner omkring udholdenhedstrænings skadelige effekter er rent faktisk baseret på data, der helt modsat peger på, at udholdenhedstræning rent faktisk er sundhedsfremmende.

Det er i øvrigt ikke det eneste sted i P.A.C.E., hvor Dr. Sears tolker lidt løst på resultaterne fra videnskabelige studier. Man kunne derfor overveje om de Anti-aging produkter han promoverer bliver anprist efter samme tvivlsomme principper.

 


Kilder:

Al Sears, MD.

Sears Instutute for Anti-aging Medicine.

Bøger af Al Sears. Amazon.com

Al Sears. P.A.C.E. The 12-minute fitness revolution.Wellness Research & Consulting, Inc. 2010

Lee IM, Hsieh CC, Paffenbarger RS Jr. Exercise intensity and longevity in men. The Harvard Alumni Health Study. JAMA. 1995 Apr 19;273(15):1179-84.

Lee IM, Sesso HD, Oguma Y, Paffenbarger RS Jr. Relative intensity of physical activity and risk of coronary heart disease. Circulation. 2003 Mar 4;107(8):1110-6.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*