Fisken på disken

Jeg har aldrig været den store fiskespiser på trods af, at det ikke har undgået min opmærksomhed, at særligt indtagelse af fed fisk ledsages af alle mulige sundhedsanprisninger.

Hvad angår indtagelse af D-vitamin via kosten er fisk en af de vigtigste kilder. I vinterhalvåret, hvor solen ikke giver sit bidrag til, at vi selv danner vitaminet kan et regelmæssigt indtag af fisk betyde, at vi ikke kommer i underskud. Det skriver sundhedsprofessoren Bente Klarlund i alt fald i sin bog Yngre med årene fra 2020.

“I vinterhalvåret står solen for lavt til, at vi kan udnytte den som en kilde til vitamin D, og derfor er det især om vinteren vigtigt at spise fed fisk. Der skal blot en laksemad eller en makrelmad om dagen til at dække behovet.” Bente Klarlund Pedersen i Yngre med årene

I bogen antyder Bente Klarlund desuden, at der er økonomiske interesser på spil i forhold til at vi indtager kosttilskud for at forebygge D-vitaminmangel og knogleskørhed: hun henviser til at der globalt blev omsat for et beløb svarende til 40 milliarder kr. alene for produkter, der relaterer sig til D-vitamin og calcium-tilskud.

Og hvorfor ikke gå den mere naturlige vej i forhold til at holde vitamin D depoterne ved lige om vinteren – særligt når der følger en række andre sundhedsfremmende egenskaber med når man spiser fed fisk?


Bente Klarlunds klare udmelding om fisk og D-vitamin har fået mig til at overveje om jeg ikke skulle sætte den på prøve.

Det har fået mig til at kaste mig ud i endnu et forsøg med kostomlægning – for at se om jeg kan vedligeholde mit D-vitamin niveau naturligt via kosten.

“Forsøgets” præmisser:

Fra august 2020 frem til slutningen af januar 2021 har jeg regelmæssigt indtaget D-vitamin som kosttilskud, typisk 100-125µg om dagen, hvilket en del eksperter vil mene er alt for meget (Sundhedsstyrelsens anbefaling er pt at voksne indtager et tilskud på 5-10µg i vinterhalvåret).

Jeg har målt mit niveau af D-vitamin i kroppen i starten af august, i starten af december 2020 og i slutningen af januar 2021 – inden forsøgets start:

  • 32.0 ng/mL 25OHD, 2. August 2020
  • 57.8 ng/mL 25OHD, 1. December 2020
  • 53.6 ng/mL 25OHD, 31. Januar 2021

(Se eventuelt tidligere indlæg, som følger mit D-vitamin niveau fra slutningen af 2019 til slutningen af 2020). Det optimale område for 25OHD niveau i blodet er på omkring 31-90 ng/mL.

Fra slutningen af januar ophører jeg med at indtage D-vitamin via kosttilskud, og sørger i stedet for at følge Bente Klarlunds anbefaling om et regelmæssigt indtag af fed fisk mm. som kan bidrage med vitaminet gennem kosten.

I slutningen af februar/starten af marts måned får jeg atter evalueret min D-vitamin status for at se om niveauet holder sig stabilt, eller i alt fald forbliver inden for det optimale område.

Hvis jeg vænner mig til denne kostomlægning, vil jeg se om forsøget kan køre marts måned med, dvs. i alt 2 måneder.

Resultaterne af ‘forsøget’ bliver opdateret her på bloggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*