Garmin Epix 2, GPS-ur

Jeg bruger en aktivitetstracker til at registrere stort set al den motion jeg kaster mig ud i, og i de seneste år har Garmins Fenix 5 siddet på mit håndled de fleste af ugens dage.

Jeg var faktisk så tilfreds med det, at jeg sprang en generation over, og undlod at smide tusindvis af kroner efter Fenix 6 da Garmin var klar med næste generation. Dog besluttede jeg mig for at lægge til side til når generation 7 blev aktuel.

Beslutning og bestilling

Mit argument for at retfærdiggøre en investering på kr 7-8000 var, at Garmin ville komme op med en løsning, der giver en overlegen batteritid på en enkelt opladning. Og da specifikationerne blev offentliggjort var der ingen tvivl om, at dette var uret: op til 57 timer ved GPS tracking for den almindelige Fenix 7, og 89 timer for den større 7X model. Under en solrig himmel kan disse værdier øges til hhv. 73 timer og 122 timer for de to ure da de modeller som sælges i Danmark har solpaneler. Levetiden i almindelig smartwatch-tilstand er ikke mindre imponerende: op til 18 dage (22 dage hvis man er i solen) for Fenix 7 og op til 28 dage (37 dage i solen) for Fenix 7X. I USA er der en serie på 6 forskellige Fenix 7 modeller at vælge mellem (med/uden solpanel og med/uden safirglas) samt Epix gen 2, der har samme indmad, men er udstyret med et AMOLED display. I Danmark her jeg dog ind til videre kun set topmodellerne med solpanel og safirglas til salg.

Så jeg sad snart og drømte om camino-vandring på den solstegte spanske Meseta uden en bekymring om at løbe tør for strøm (så vidt jeg husker var det vist nok også mest vandbeholdningen, jeg fokuserede på sidst jeg vandrede dér). Efter at have kigget på diverse fotos og videoer med mænd med Fenix-ure på håndleddet besluttede jeg mig for at gå efter det større batteristærke Fenix 7X, i håb om at det med en diameter på 52mm ikke ville dominere hele min underarm (urkassen på Fenix 7 er 47mm og 42mm for Fenix 7S).

Jeg valgte at bestille uret hos pulsure.dk da de reklamerede med en unik 4 års garanti (og dansk brugervejledning). Som alle andre steder var der et par ugers leveringstid, som jeg spændt (læs: utålmodigt) måtte finde mig i.

En (selvforskyldt) overraskelse

2 uger senere åbnede jeg pakken, ret spændt på at se om jeg ville synes, at uret ville svømme rundt på mit håndled. Overraskelsen var derfor stor da der stod Garmin Epix Gen 2 på æsken i stedet for Fenix 7X. Min første tanke var at pulsure.dk havde sendt en forkert vare, men da jeg tjekkede min bestilling var den god nok. Jeg havde simpelt hen klikket på det forkerte link og af uransagelige årsager opdagede jeg det ikke under resten af bestillingen – nok hjulpet på vej af, at prisen var nøjagtig den samme, kr 7800.

Et fejlkøb i det prisleje er ikke noget jeg kan negligere, så jeg fandt til min lettelse, at returnering kunne gøres uden nogen komplikationer. Til min fortrydelse kunne jeg dog se, at der ville være yderligere 3-4 ugers ventetid på et Fenix 7X.

Yes!!! Mit Garmin…… Epix….?

Det fik mig til at se lidt mere på, hvad der blev skrevet og sagt om Epix uret. I bund og grund er indmaden den samme i Fenix og Epix urene. Fenix urene har dog solpanel, og Fenix 7X en større urskive (og batteri) samt lygte indbygget. Til gengæld har Epix en knivskarp AMOLED urskive, der bedst kan sammenlignes med de letlæselige skærme på smartwatches fra Apple mm. Det er dog samtidig urets achilleshæl ift batterilevetid: som standard er levetiden på en fuld opladning op til 30 timer med GPS tændt og op til 6 dage i smartwatch-tilstand (tiderne kan øges ved batterispare-tiltag). Et stykke fra de batteritider jeg havde på nethinden da jeg sad og drømte mig tilbage til Mesetaen i Spanien.

I en anmeldelse nævnte D. C. Rainmaker dog, at han foretrak Epix uret pga den markante AMOLED urskive. Så jeg stirrede lidt mere på æsken og tænkte på hvor sjældent jeg egentlig har været på vandring af camino-dimensioner (hvert 3.-4. år) – og så pakkede jeg uret ud.

Jeg blev oprigtigt imponeret over AMOLED urskiven da jeg tændte uret. Brugere af smartwatches fra fx Apple eller Samsung vil måske ikke se det som noget særligt, men sammenlignet med det MIP display, som er på Fenix-modellerne er Epix urskiven fænomenal, med hensyn til lysstyrke, kontrast og farvegengivelse. Og på trods af, at uret er mindre end Fenix 7X (samme størrelse som den mindre Fenix 7 model) fremstår alting tydeligere og skarpere.

Efter at have dykket lidt ned i indstillingerne, har jeg fundet diverse batterisparemuligheder, der kan strække tidsrummet mellem opladninger. Blandt andet kan man vælge, at displayet først tændes når man løfter armen for at se på urskiven. Det virker faktisk forbavsende godt. Men til hverdag er det alligevel lidt federe at urskiven er tændt hele tiden, og imponerende er det trods alt, at i always on tilstand kan det faktisk køre 4-6 dage, medregnet daglig aktivitet med GPS funktion slået til.

Ligesom Fenix-modellerne har Epix uret touchscreen, hvilket jeg endnu ikke helt har vænnet mig til. Ind til videre har jeg blot været glad for at funktionen som udgangspunkt er slået fra under aktiviteter, så jeg ikke uforvarende har swipet rundt på skærmen. Til forår og sommer, hvor der ikke er lange ærmer i vejen kan touch-funktionen måske vise sig at være et plus under træning.

Uret er udstyret med safir-glas, hvilket jeg har insisteret på siden jeg arvede min fars Seiko armbåndsur i 2005, og fik øjnene op for hvor modstandsdygtigt denne type glas er for ridser. Mit Fenix 5 har fået en del slag og skrammer på urkassen, men ingen ridser i glasset, hvilket jeg sætter særlig stor pris på. Så jeg regner med, at Epix har samme modstandsdygtighed.

Masser af features

Noget, der gør sig gældende for både de nye Epix og Fenix-ure er at softwaren i uret lige skal opdateres inden alle de nye funktioner er tilgængelige. Jeg undrede mig først over at jeg ikke kunne finde mange af de funktioner, der blev gennemgået i DC Rainmakers gennemgang af uret. Efter 3-4 dage var de der dog pludselig, så så uret opdaterer sig selv ved lejlighed.

Da jeg sprang en generation over kan jeg ikke kommentere meget på forskellen mellem teknologien i Fenix 6 og de nyeste ure. Men i forhold til mit Fenix 5 er der sket en del.

Klart display!

Mit indtryk er at pulsmåleren på håndleddet er blevet væsentlig mere præcis – jeg stoler dog stadig ikke mere på målingerne end at jeg tager en brystmåler på, hvis jeg ønsker at registrere en præcis puls under et workout.

Uret får nærmest også instantant kontakt til satellitter i de fleste situationer når jeg slår GPS funktionen til udendørs. Muligheden for multi-band funktion, hvor der skabes kontakt til alle tilgængelige satellitsystemer skulle også gøre rutemålinger mere præcise. Det koster dog mere batteri, og jeg har endnu ikke testet det, da jeg i langt de fleste tilfælde finder GPS målingerne helt tilstrækkelige. Måske når jeg en dag kommer til en storby domineret af meget høje bygninger…

Nogle funktioner, som ikke var tilgængelige på mit Fenix 5, men som kan findes på andre tidligere modeller, er kort-visning og afspilning af downloadet musik. Uret er udstyret med kort over Europa, og andre regioner kan downloades, hvis der er behov for dette. Der er nogle interessante features forbundet med kortvisningen, bl.a. mulighed for at planlægge ruter, og benytte rutevejledning til at guide én på rette vej. Man kan også få meldinger om afstand til næste point of interest. En funktion med masser af potentiale, hvis man skal på længere ture, men jeg har endnu ikke rigtig afprøvet det. Jeg har dog kigget lidt på kortet på nogle ture, hvor jeg har været ude at gå, og det har faktisk en ganske detaljeret visning med tanke på at det er på en urskive. Detaljegraden er faktisk større på Epix end på Fenix 7X på trods af, at urskiven for sidstnævnte er lidt større. Det skyldes at Epix-displayet har en højere opløsning. En lille, men væsentlig point i denne forbindelse, for de af os som er ved at udvikle gammelmandssyn, men endnu ikke helt vil erkende, at det er på tide at købe et par briller: jeg har læst flere senior-anmeldelser, der rapporterer, at Epix-skærmen er mere læsevenlig end selv Fenix 7X- både pga. lysstyrke og skarphed.

Musikdelen har jeg heller ikke rigtig afprøvet endnu. Jeg har aldrig rigtig haft musik i ørerne når jeg løber, men det er fint at have muligheden for at downloade musik eller podcasts fra fx Spotify, og lytte til det ved at forbinde uret til et bluetooth headset, og så kunne efterlade mobilen derhjemme. Med 32GB hukommelse (minus den plads de topgrafiske kort tager) skulle der være plads til en del musik.

Med den nyeste model er der også adgang til Garmins nyeste og mest opdaterede funktioner, og man forstår nok godt firmaets strategi om ikke at lade alle de nyeste features diffundere ned til alle de ældre modeller, selvom det teknisk er muligt at opdatere softwaren. En af de funktioner, jeg ikke har haft på mit Fenix 5, men som jeg er blevet glad for, er daglige træningsforslag. Hvis jeg eksempelvis sætter mig for at løbe en tur kan der komme et forslag til, hvordan løbeturen skal gribes an – tilsyneladende med baggrund i min aktuelle form. Jeg kan så beslutte at følge forslaget eller bare løbe som det passer mig. Der er også kommet flere muligheder til for at vælge specifikke aktiviteter, som fx eBiking så man kan skelne mellem almindelig cykling og en tur på elcykel. Jeg mangler dog stadig en officiel aktivitet for sjipning, men der kan man trods alt downloade en widget, som en ildsjæl har fabrikeret og lagt på iConnect. Der er også adgang til at hente specifikke workouts for fx styrketræning eller yoga med animerede instruktioner for bevægelserne. For styretræningsdelen mangler jeg dog muligheden for selv at kunne tilføje nogle øvelser, som ikke er en del af øvelsesbiblioteket når man kører fri træning og blot vil registrere hvilke øvelser, man har lavet.

Registrering af søvn er ikke perfekt, men jeg har indtryk af at funktionen er blevet forbedret noget i forhold til Fenix 5. Om det blot er softwaren, der er opgraderet ved jeg dog ikke.

Golf- og skifunktioner er også anprist af andre, men her er vi ude i noget, jeg aldrig kommer til at benytte, så ikke mere om det fra denne side. I det hele taget er der overvældende mange muligheder for forskellige træningsfunktioner og for indstillinger af urets funktioner.

Til forskel fra mange moderne smartwatches, og visse nyere GPS-ure, har Fenix og Epix urene ikke uafhængig adgang til mobilnetværk (LTE); de skal knyttes til mobiltelefon via bluetooth eller et WIFI-netværk for at kommunikere med omverdenen. Selvom nogle havde ønsket at denne feature var kommet med i de nye modeller er det ikke noget jeg vil komme til at savne.

Apple og Samsung har begge fået godkendt teknologi i deres smartwatches til at foretage EKG-målinger med henblik på at detektere atrieflimren (en forstyrrelse i hjerterytmen der øger risikoen for at få blodpropper). Det var en funktion, som jeg havde håbet lidt på ville være inkluderet i Garmins nye generation af ure. Det er desværre ikke tilfældet. Garmin har dog haft et testprogram kørende med henblik på at få godkendt teknologien, så det kommer formentlig på banen en gang i fremtiden.

Opsummering

+ AMOLED urskive

+ Automatiske træningsforslag

+ Kort-visning

+ Masser af trænings-muligheder

+ Masser af indstillingsmuligheder

+ Touch screen

– Batteritid sammenlignet med Fenix 7/7X

– Pris

 

Er det overkill at investere næsten kr 8000 i et GPS ur? For de fleste er det unødvendigt at anskaffe sig en Garmins topmodeller når de fleste relevante features kan findes i langt billigere ure. Man kan få andre modeller, der fint dækker de flestes behov til en brøkdel af prisen. Den nye model af Garmin Instinct er et af de ure, jeg selv har haft kig på. Men jeg fortryder ikke. Epix uret er totalt blæret og hvis det holder lige så godt som mit Fenix 5 har gjort, så er det alle pengene værd.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*