Vinterhalvåret og D-vitamin

Jeg bemærkede at DR Nyheder forleden pushede en lille reminder om at vi nu går ind i de mørke måneder, hvor det er fornuftigt at supplere med D-vitamin tilskud.

Sundhedsstyrelsen har kørt med denne anbefaling siden slutningen af 2020, og læsere af denne blog er nok klar over, at det er en anbefaling jeg støtter op om. Faktisk vil jeg endda anbefale at man får testet sit niveau af D-vitamin i blodet i en vinterperiode, selv når man jævnligt tager et vitamintilskud. Det skyldes, at for et mindretal i befolkningen er den anbefalede dagsdosis ikke tilstrækkelig. Da de subkliniske symptomer på D-vitaminmangel er ret diffuse kan man gå længe med en utilstrækkelig mængde i kroppen.

Artiklen på DR Nyheder interviewede i øvrigt Susanne Gjedsted Bügel, professor i ernæring på Københavns Universitet, som pointerede, at man ikke behøver at vælge et dyrt D-vitamin tilskud.

“D-vitaminen er den samme og bliver optaget lige godt, om det er en dyr eller billig pille”, Susanne Gjedsted Bügel, til DR Nyheder

D-vitamin er rigtigt billigt at producere, og der er således ingen grund til at betale ekstra for fancy indpakning eller for den promovering, der følger visse mærkevarer.

Nogle præparater forsøger sig også med at gøre sig mere “lettilgængeligt” som vingummi, eller kombinerer med fx et kalktilskud. Det kan man naturligvis godt vælge, men det er en god pointe, at det ikke ændrer på, at billigt D-vitamin er lige så godt som dyrt. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*