Q & A: Ødelægger man sine knæ ved at løbe?

Den amerikanske læge Kenneth Cooper var manden, der introducerede begrebet aerobics, og fandt på Cooper testen (løb så langt du kan på 12 minutter), som stadig bruges den dag i dag. Da bestselleren Aerobics udkom i 1968 indførte Cooper et pointsystem for at sætte tal på effektiviteten af forskellige typer træning – og her scorede jogging og løb som noget af det bedste. Cooper var helt klart med til at grundlægge den løbekultur, som sidenhen er blevet mere populær end nogensinde.

Andre stemmer er dog langt fra enige i, at løb er blandt de bedste motionsformer. Eksempelvis har forfatterne bag styrketræningsbogen Body By Science (John Little og Doug McGuff) ikke mange positive ord til overs for Cooper: “I fremtiden vil han frem for at være kendt som ‘manden der reddede amerikanernes hjerter’, blive husket som ‘manden, der ødelagde amerikanernes knæ’.” Andre styrketræningsproponenter stemmer i; eksempelvis Frederick Hahn i The Slow Burn Fitness Revolution: “Selv hvis de ikke får andre skader ender løbere med at få dårlige knæ, beskadigede hofter og svag ryg – alt sammen skader, der opstår ved den påvirkning som kroppen udsættes for når du løber.” Som var det en fastnaglet konklusion er der ingen af de ovennævnte forfattere, som gjorde sig den ulejlighed at underbygge deres udsagn og dokumentere, at løbetræning fremmer udviklingen af slidgigt i knæ.

Jagten på et svar

Faktisk er det ikke trivielt at finde frem til den konklusion, at løbere har større tendens til at udvikle slidgigt. Der findes videnskabelige studier, som har rapporteret en øget risiko for at udvikle slidgigt i knæ og hofter, men en del af disse omfatter studier omfattende eliteatleter eller løbere med højvolumen træning (1, 2, 3). Et af studierne inkluderede data fra over 16.000 deltagere med en gennemsnitlig opfølgningstid på 10 år. Dataindsamlingen foregik dog ved selvrapportering, da det var praktisk umuligt at foretage radiologiske undersøgelser af så mange personer (3). Hvor der var en signifikant sammenhæng mellem et højt træningsniveau og slidgigt hos yngre mænd sås det ikke hos kvinder eller ældre mænd, hvilket gør en endelig konklusion lidt vanskelig. Det skal nok tages til indtægt, at en del studier lider af designmæssige svagheder bl.a. ved at kunne være biased mod, at de sundeste personer befinder sig i ‘løbegruppen’ eller at kun få personer indgår i studiet. Der er dog masser af undersøgelser, der ikke kan konkludere, at løbetræning, endda langdistanceløb, øger risikoen for slidgigt i knæ og hofter sammenlignet med inaktive personer (4, 5, 6, 7, 8, 9, reviews: 10, 11, 12) . Et studie viste endda, at atleter, som havde vægttrænet havde større tendens til at udvikle slidgigt end løbere (13). En ting, der skal holdes in mente er dog, at akutte knæskader kan lede til øget risiko for at udvikle slidgigt senere i livet (14, 15).

Opsummering

  • Sammenlignet med inaktive personer har personer, der løbetræner regelmæssigt generelt ikke en øget risiko for at udvikle slidgigt i knæ. Nogle studier peger endda på en beskyttende effekt.
  • Har man haft en akut knæskade kan det dog lede til en forhøjet risiko for udvikling af slidgigt senere i livet.

Kommentar

Det er endnu ikke endeligt afklaret hvorvidt der er er en form for positiv selektion i retning af, at de som løber regelmæssigt, gør det fordi de har bedre knæ, og de som har svagere knæ lader være. Dette vil kunne føre til en bias i konklusionen af en hel del af de videnskabelige studier, som er udført. Det som i sidste ende betyder noget er dog: hvis du løber regelmæssigt er du en del af statistikken, og har ikke en større risiko for at udvikle slidgigt i knæene!


Referencer:

1. Risk of osteoarthritis associated with long-term weight-bearing sports: a radiologic survey of the hips and knees in female ex-athletes and population controls. Spector TD, Harris PA, Hart DJ, Cicuttini FM, Nandra D, Etherington J, Wolman RL, Doyle DV. Arthritis Rheum. 1996 Jun;39(6):988-95.

2. Is excessive running predictive of degenerative hip disease? Controlled study of former elite athletes. Marti B, Knobloch M, Tschopp A, Jucker A, Howald H. BMJ. 1989 Jul 8;299(6691):91-3.

3. Physical activity and self-reported, physician-diagnosed osteoarthritis: is physical activity a risk factor? Cheng Y, Macera CA, Davis DR, Ainsworth BE, Troped PJ, Blair SN. J Clin Epidemiol. 2000 Mar 1;53(3):315-22.

4. Is Running Associated with Osteoarthritis? An Eight-Year Follow-up Study. Panush RS, Hanson CS, Caldwell JR, Longley S, Stork J, Thoburn R. J Clin Rheumatol. 1995 Feb;1(1):35-9.

5. Long distance running and osteoarthrosis. Konradsen L, Hansen EM, Søndergaard L. Am J Sports Med. 1990 Jul-Aug;18(4):379-81.

6. The relationship of running to osteoarthritis of the knee and hip and bone mineral density of the lumbar spine: a 9 year longitudinal study. Lane NE, Oehlert JW, Bloch DA, Fries JF. J Rheumatol. 1998 Feb;25(2):334-41.

7. Knee osteoarthritis in former runners, soccer players, weight lifters, and shooters. Kujala UM, Kettunen J, Paananen H, Aalto T, Battié MC, Impivaara O, Videman T, Sarna S. Arthritis Rheum. 1995 Apr;38(4):539-46.

8. Long distance running and knee osteoarthritis. A prospective study. Chakravarty EF, Hubert HB, Lingala VB, Zatarain E, Fries JF. Am J Prev Med. 2008 Aug;35(2):133-8. doi: 10.1016/j.amepre.2008.03.032.

9. Is There an Association Between a History of Running and Symptomatic Knee Osteoarthritis? A Cross-Sectional Study From the Osteoarthritis Initiative. Lo GH, Driban JB, Kriska AM, McAlindon TE, Souza RB, Petersen NJ, Storti KL, Eaton CB, Hochberg MC, Jackson RD, Kent Kwoh C, Nevitt MC, Suarez-Almazor ME. Arthritis Care Res (Hoboken). 2017 Feb;69(2):183-191. doi: 10.1002/acr.22939.

10. Does long-distance running cause osteoarthritis? Cymet TC, Sinkov V. J Am Osteopath Assoc. 2006 Jun;106(6):342-5

11. Exercise and knee osteoarthritis: benefit or hazard? Bosomworth NJ. Can Fam Physician. 2009 Sep;55(9):871-8.

12. Does running cause osteoarthritis in the hip or knee? Hansen P, English M, Willick SE. PM R. 2012 May;4(5 Suppl):S117-21. doi: 10.1016/j.pmrj.2012.02.011

13. Knee osteoarthritis in former runners, soccer players, weight lifters, and shooters. Kujala UM, Kettunen J, Paananen H, Aalto T, Battié MC, Impivaara O, Videman T, Sarna S. Arthritis Rheum. 1995 Apr;38(4):539-46.

14. Does running exercise cause osteoarthritis? Lahr DD. Md Med J. 1996 Aug;45(8):641-4.

15. Knee injuries account for the sports-related increased risk of knee osteoarthritis. Thelin N, Holmberg S, Thelin A. Scand J Med Sci Sports. 2006 Oct;16(5):329-33.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*